Söndag 21/7: Inryckningsdagen

Publicerat 

Prismaportalen

 

F. v. Per-Erik, David, Ida, Martin och Rolf från Östervåla har byggt Prismaportalen. Foto: Linnea Hjelm

MOHED

Det första man lägger märke till när man promenerar in på lägerområdet är varken fallskärmshopparna eller alla scouttält, utan Prismaportalen. Det är patrullen Järva-björnarna från Östervåla med förstärkning som står bakom det imponerande, för att inte tala om stabila byggprojektet.

 

Portalen påminner lätt om lägermärket och klarar av tyngden av minst 5 scouter och ledare högst upp. Bygget har tagit tre dagar och byggts efter en detaljerad ritning. Nästa gång du passerar under den ikoniska portalen så kan du försäkra dig om att Järva-björnarnas monument kommer bestå under hela lägret.

 

Sofia Tatidis 2019-07-21 kl 9:03

 


Kim är spontanaktivitetsansvarig

 

F.v. Kim, spontanaktivitetsansvarig och Alex, lägerchef. Foto: Linnea Hjelm

 

Jag har sån träningsverk efter tältresningen.” ”Heja pappa!” Så lät det när lägerledningen invigde utegymmet igår kväll.

Kim är spontanaktivitetsansvarig, och har faktiskt surrat utegymmet helt på egen hand. När Prismapressen besöker honom i bortre änden av lägerplatsen tar han tillfälle i akt och berättar om de spontanaktiviteter som lägret bjuder på.

 

-Förutom utegymmet har vi ett fotbollspel, en svampkastbana, en escape-kub och pilateskrocket. I skogen kommer vi leka Jericho och spela frisbeegolef. Man kan även välja att paddla och spela volleyboll.

 

Kim nämner också återbrukshantverket i tältet längst bort på området samt bästa-tid-banan. Vi frågar honom om hur upplägget ser ut.

 

-Det blir som ett aktivitetscentrum nere vid utegymmet. Mellan klockan 13 och 18 kan man komma förbi och hämta ut aktivitetsbiljetter och utrustning till de olika stationerna.

 

Vi säger tack och hej till Kim och låter honom släppa in resten av lägerledningen i gymmet.

Lägerledningen inviger utegymmet. Fotot: Linnea Hjelm

Sofia Tatidis 2019-07-21 kl 9:19

 


Miljövänlig matutlämning

Maria Kullsand är funktionär i matutlämningen. Foto: Sofia Tatidis

Kolbullar med lingonsylt, pinnbröd, eller skrabbelucker. Alla har vi olika favoriträtter när man är på läger. Men vi kan nog komma överens om att maten står för flera av lägrets höjdpunkter.

För att göra maten ännu schysstare så har Maria Kullsand och resten av teamet bakom matutlämningen jobbat med att majoriteten av maten ska vara närproducerad, ekologisk och rättvisemärkt.

-Äggen är från Kinsta Hönsgård bara 5 km från lägerplatsen, och kossorna har betat på en av ängarna i närheten, berättar Kullsand.
Nytt för i år är också att all mat är inköpt i storförpackningar och att varje kår tar med sig behållare som de får fylla med precis så mycket ingredienser som behövs till måltiden. Matgruppen hoppas att den nya satsningen kommer bidra till mindre matsvinn. Om allt går rätt så kommer sopansvarig hålla reda på hur mycket mat som slängs och rapportera det efter lägret.

 

Vad blir det för mat?

-Vi i matgruppen har inte bestämt en fast matsedel. Kårerna får ut en huvudingrediens till varje måltid och får gärna ta inspiration av receptsamlingen som finns på hemsidan. Men annars är det fritt fram!

 

Maria berättar även att det är en vegetarisk huvudingrediens till lunch och en animalisk till middag. Självklart finns det vegoalternativ även på kvällen. Prismapressen rekomenderar starkt ett besök till matutlämningen som för tankarna till en välsorterad grönsaksmarknad.

 

Sofia Tatidis 2019-07-21 kl 10:01