Publicerat 

Mat

Maten på Prisma vill inspirera till kreativitet och flexibilitet. Därför har vi inga bestämda rätter varje kår/patrull ska laga, utan man får välja själv vad som passar den egna gruppen. Vi kommer givetvis att ha en massa tips och recept att välja på. Matutdelningen på Prisma kommer att bestå av en butik där man hämtar de råvaror man behöver till den mat man tänkt laga.

RECEPT

Burkar och påsar

I matutdelningen kommer mycket av maten att vara i storförpackningar. Varje kår/patrull behöver därför ta med sig många burkar och tygpåsar för att hämta mat i. Fråga gärna i butiker, restauranger eller i er församling om ni kan få burkar (tänk på att de ska vara rena och anpassade för livsmedel) och sy och sticka/virka gärna påsar av resttyg/restgarn.

Bra att ta med:

Bullformar, rivjärn, potatispress, två långpannor att använda som ugn eller att steka i (mer saker kommer att tillkomma)

Förslag på kryddor som kan vara bra att ha:

Varje kår tar med sig kryddor, gärna många olika efter tycke och smak. Endast buljong och tacokrydda kommer att  finnas i matutdelningen.
Basilika, Cayennepeppar, Chilipulver, Curry, Kardemumma, Kanel, Kummin, Lagerblad, Muskot, Oregano, Paprikapulver, Salt, Spiskummin, Svartpeppar, Timjan, Vitpeppar

Information om matudelningen
  • Matutdelningen är öppen hela dagen, från före frukost till efter middagen.
  • Ledare hämtar mat.
  • Tänk på att inte hämta mer mat än ni äter upp eftersom det är svårt att spara matrester.
  • Bekymra er inte för morgondagen, hämta bara mat för ett eller ett par mål i taget, bunkra inte!
  • Det går bra att hämta mat flera gånger per dag, bättre att hämta lite och ofta.
  • Saknar ni någon ingrediens, kolla med grannarna om de har innan ni hämtar.
  • Be om hjälp om ni har svårt att beräkna hur mycket som går åt, vi som jobbar i matutdelningen hjälper gärna till.
  • Om någon är mer hungrig när maten är slut, fråga grannar om de har kvar.
Mattips

Vi vill självklart att alla ska bli mätta, men utan att mat slängs. Noll svinn är vår vision!

  • Komplettera gärna huvudmålen med knäckebröd och mycket grönsaker.
  • Använd så mycket som möjligt av grönsaker och andra råvaror.
  • Koka gärna potatis med skalet på = mindre svinn och mer näring kvar i potatisen.

Hygien och matsäkerhet
  • Alla som ska vara med och laga mat tvättar händerna noggrant med tvål och varmt vatten innan de börjar laga mat.
  • Se till att maten är ordentligt tillagad.
  • Skölj alla grönsaker och rotfrukter innan ni använder dem.
  • Spara inga matrester som måste förvaras i kyla. Laga bara så mycket mat som ni äter upp.
  • Använd alltid rena redskap. Diska knivar och skärbrädor ofta. Förvara redskap så att de inte blir smutsiga av väder och vind.
  • Diska i så varmt vatten som möjligt. Grovskölj först, diska med diskmedel och skölj sedan. Låt aldrig något stå odiskat mellan måltiderna.
  • Sopor och diskvatten hanteras enligt särskilda anvisningar.