Prisma Pressen Måndag 22/7: Första lägerdagen

Publicerat 

Det går som på räls!

Scouttåget i Hässleholm C. Foto: Joakim Stenmo

 

06:00 anländer Lundatåget till Hässleholm. Scouterna står redo på spår 4 beredda att packa in. Men tåget väljer en annan väg och kör in på spår 2 och 3 istället. Hektiskt börjar alla scouter springa över järnvägsövergången och släpa kistorna upp för de stillastående rulltrappor innan de slutligen lastas in i tåget. Väl inne på tåget är stämningen förväntansfull men samtidigt ligger tröttheten som ett täcke över resenärerna. Under de kommande timmarna stannar vi i Alvesta, Nässjö, Jönköping och tåget fylls av 398 glada scouter. Man kan se scouter som spelar kort, sjunger sånger och köper godis i restaurangvagnen. Prismapressen kollar av stämningen i caféet.

– Det är kul att stå i cafeterian med så många glada människor runt omkring sig. Scouter är så trevliga och jag är så glad att jag fick göra den här resan. Vanligtvis gör vi bara en långresa per år med museiföreningen men tack vare er så får vi i år göra två körningar, Tack så mycket!

Detta säger en av cafeets mest entusiastiska tågfantaster. Det är Nässjö Järnvägsmuseum som står för alla de tre tågen som går till Prisma.

Tågets insida. Foto: Allis Åkesson

 

En annan som uppskattar tågresan är 19:åriga Tove Björklund från Lund.

– Det är väldigt mysiga säten på tåget, jag somnade nästan. Lunchen var alldeles fantastisk och utsikten är underbart vacker! Dessutom var det kul att se skandinaviens största banransch som vi körde förbi.

Hon fortsätter med att kommentera lundatågets något förkortade bansträckning pga av den nedrivna kontaktledningen mellan Höör och Hässleholm:

– Det var tråkigt att tåget inte gick från Lund, Vi fick gå upp jättetidigt: 04:15 för att sedan åka bilar till Hässleholm. Men det löste sig ju. Det är inget man kan påverka.

Tåget rullar vidare medan det blir varmare och varmare. De få fönster som går att öppna står på vid gavel medan tåget närmar sig slutdestinationen. I värmeböljan hörs dock med ojämna mellanrum en glad röst i högtalarna som guidar oss genom både matköer och Sveriges landskap. Det är lokföraren som delar med sig av sina kunskaper.

Till slut kommer vi fram till avstigningsplatsen i Mohed. Vi tackar personalen från Tågföreningen med både rop och applåder och hoppas på ett fortsatt gott läger här i Mohed.

Matilda Magnesköld och Allis Åkesson 2019- 07 -22 kl 10:57 


Görans Café: för den hungrig

Baguette från Görans Café. Foto: Sofia Tatidis

 

När spontanaktiviteterna tagit slut och fikasuget kickat in är det dags att besöka Görans café. Caféet är döpt efter Göran som planerade caféet (och som inte ville kalla cafét för “Söta Göran”) och belägen bredvid hantverkstältet. I de två tälten finns det förutom servering även en kuddhörna och en bildskärm som visar bilderna från en spontanaktivitet.
– Det som skiljer Görans café från de andra caféerna är att vi serverar baguetter utöver det vanliga fikat, berättar personalen. Tanken är att besökare som inte har matsäck med sig, och även scouter som behöver ett mellanmål, ska kunna få i sig något matigare. Brödet och bullarna är bakat av ett lokalt bageri och levereras färskt till lägret varje dag. Görans café slog upp tältportarna klockan 11 igår och var därmed lägrets första öppna café. Funktionärerna som driver serveringen hälsar alla kommande gäster att de ska ta med sig kåsor och sporkar till fikat.


Skandal; Spontanaktiviteten som någon glömde

 

Om du ser dig om i Görans café märker du att det finns flera anslagstavlor fyllda med fotografier och bildskärmar med bilder från lägret. Bilderna är del av två spontanaktiviteter som inte står med i lägerboken.

Varje dag finns det ett nytt tema som en del av “daily photo mission”. Aktiviteten går ut på att ta minst 5 bilder på temat och lämna in på Görans café. Fotografierna kan sedan skrivas ut eller läggas upp på bildskärmen. Om man inte har en kamera med sig så finns det att låna. Man kan också välja att göra “fotomaraton”. Då är det istället 7 teman som man tar en bild av varje på.

Det är Thomas Löfstrand som står bakom projekten. Ni kanske känner igen honom från Trampolin då han var lägerfotograf. Thomas hälsar: Förra lägret var det jag som var lägerfotograf, men nu är din tur; kör hårt!

Var är de försvunna aktiviteterna? Foto: Allis Åkesson

Så spelar du Prismaspelet ?

Glada kortspelare. Foto: Sofia Tatidis

 

Utrustning:
-en kortlek (behöver inte vara komplett)
-två eller fler scouter

Regler:
Dela ut kortleken så att alla får lika många kort. I omgångar lägger alla samtidigt fram ett kort. Om två eller fler får upp samma färg (klöver etc.) så vinner den med högst siffra de andra korten, korten med de andra symbolerna läggs tillbaka underst i respektive korthög. Om någon får upp en trea får denne de andra spelares kort. Om en spelare drar samma valör två gånger på raken ska hen göra ett partytrick (förslagsvis knäppa tårna). När två eller fler får upp samma valör så ska dessa komma på ett Prisma-rop så fort som möjligt. Den som kommer på ett rop först vinner de andra spelarnas kort. Målet är att få alla kort i kortleken.